Vaihtokohteessa

Perillä! Tässä muutama asia, joka kannattaa muistaa vaihto- tai harjoittelukohteeseen saavuttuasi.

 

Opintojen aloittaminen kohdeyliopistossa

Muista ilmoittautua kohdeyliopistoosi. Osallistu myös mahdollisiin orientaatiotilaisuuksiin ja kielikursseille, koska niillä saat tietoa kansainvälisille opiskelijoille järjestettävästä ohjelmasta. Muut samassa tilanteessa olevat vaihto-opiskelijat saattavat olla myös monessa asiassa avuksi eikä sinun tarvitse yksin miettiä, miten ratkaista jokin asia.

Muista tarkistaa, täytyykö sinun ilmoittautua etukäteen orientaatiokurssille. Ilmoita mahdollisesta halukkuudestasi saada paikallinen tuutori ja/tai ystäväperhe joko etukäteen tai kohdemaahan saavuttuasi.

Etsi kohdelaitoksen Erasmus-koordinaattori tai kv-yhteyshenkilö lisätietoja varten ja pidä yhteyttä myös Tampereen yliopistoon. Ongelmatilanteissa keskustele ensin tilanteestasi kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorin kanssa. Tarpeen vaatiessa ota myös yhteyttä liikkuvuuskoordinaattoriin Tampereen yliopistossa, jotta koordinaattori on tietoinen tilanteestasi ja osaa auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

Erasmus-vaihdossa tee tarvittavat muutokset Learning Agreementiin ja toimita kaikkien osapuolten allekirjoittama versio Tampereen yliopiston Erasmus-toimistoon (skannattu versio käy). Mikäli kurssivalintasi vielä muuttuvat Learning Agreementin palauttamisen jälkeen, voit myöhemmin toimittaa siitä uuden version (Learning Agreement part II) Tampereen yliopiston Erasmus-toimistoon. Kun vaihtojaksosi on päättymässä, pyydä kohdeyliopistosta allekirjoitus Letter of Confirmation -lomakkeeseen aikaisintaan viikkoa ennen vaihtojaksosi päättymistä.

Oleskelulupa ja paikallinen rekisteröityminen

Erasmus-vaihdoissa ja harjoitteluissa haet oleskelulupa vasta kohdemaahan saavuttuasi. Tarvitset oleskeluluvan, jos opiskelusi tai harjoittelusi kestää yli 3 kuukautta. Pääsääntö on, että EU- ja ETA-maissa EU-kansalaiset voivat rekisteröidä oleskelunsa kolmen kuukauden kuluessa perillä kohdemaassa. Tässä yhteydessä voit käyttää myös todistusta Erasmus-statuksesta ja -apurahasta, jonka saat Erasmus-toimistosta.

Turkin osalta oleskelulupa-asiat on tarkistettava maan edustustosta hyvissä ajoin ennen vaihtoon tai harjoitteluun lähtöä. Pohjoismaissa sen sijaan pätee sääntö, että pohjoismaisen kansalaisen tulee olla rekisteröityneenä vain yhdessä Pohjoismaassa, mikäli oleskelu kestää alle vuoden.

Jos on tarpeen, rekisteröidy myös paikallisviranomaisille (poliisilaitos tai vastaava). Saatat tarvita ilmoittautumistodistuksen asioidessasi viranomaisten kanssa ja yliopistolla. Erasmus-harjoittelussa saat Erasmus-koordinaattorilta harjoittelutodistuksen, jota voit käyttää kaupungin asukkaaksi ilmoittautuessasi sekä rekisteröidessäsi oleskelusi maassa ulkomaalaisviranomaisten/poliisin luona.

Muuta muistettavaa

Ota selvää sairaanhoitopalveluista: Missä on lähin lääkäri? Mistä saat tarvittaessa ensiapua? Kuinka toimia matkavakuutuksen ja eurooppalaisen sairaanhoitokortin kanssa? Selvitä nämä asiat heti alkuun. Siitä on hyötyä, jos onnettomuus osuu kohdallesi. Hätänumero on kaikissa EU-maissa 112. Ilmoittaudu myös paikalliseen sairauskassaan, mikäli se on tarpeen.

Voit hoitaa raha-asioitasi avaamalla pankkitilin kohdemaassa, mikäli paikallista tiliä edellytetään esimerkiksi vuokranmaksuun. Nettipankin avulla myös suomalaisen pankkitilin käyttäminen kohdemaassa onnistuu.

Ota selvää, saatko opiskelijakortilla alennuksia esimerkiksi julkisten kulkuneuvojen kuukausilipuista. Opiskelijakortilla saatavia etuuksia ei useinkaan mainosteta missään, vaan saat parhaiten tietoa kyselemällä mahdollisista eduista opiskelijatovereiltasi.

Ota selvää kohdeyliopistosi ja paikkakuntasi kirjastojen palveluista sekä liikuntamahdollisuuksista.