Vaihdon jälkeen

Tervetuloa takaisin Suomeen! Toivottavasti vaihtosi tai harjoittelusi oli onnistunut.

Muistathan ilmoittaa väestörekisteriin, että asut taas Suomessa. Tarkista tietosi ja tee tarvittaessa muutokset yhteystietoihisi ja Erasmus-harjoittelua koskeviin tietoihin NettiOpsussa.

 

Matkakertomus

Kun ilmoitat NettiOpsussa vaihtosi ajankohdan ja annat pankkiyhteystietosi, teet samalla apurahasopimuksen Tampereen yliopiston kanssa. Tämän sopimuksen yksi ehto on matkakertomuksen kirjoittaminen. Samalla olet auttamassa myös seuraavia vaihtoon tai harjoitteluun lähtijöitä! Matkakertomuksen palauttaminen on yliopiston matka-apurahan ja ERASMUS- ja NORDPLUS-apurahojen ehto. Ajatukset kannattaa purkaa paperille pian kotiinpaluun jälkeen.

Yliopiston matka-apurahan toista erää ei makseta, ellet palauta matkakertomusta. Jos tilinumerosi on muuttunut vaihtojakson aikana, ilmoita uusi tilinumero vaihtoasi hoitavalle koordinaattorille, jotta matka-apurahan toinen osa maksetaan voimassa olevalle tilille.

Matkakertomuksen kirjoitusohjeet

Kertomus tulee jättää NettiOpsussa. Kirjoita kertomuksesi ensin tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioi se sitten NettiOpsuun. Kirjauduttuasi NettiOpsuun peruspalvelutunnuksella, valitse vasemmasta palkista linkki Vaihdot -> Vaihdot ja harjoittelu ulkomailla -> Matkakertomus -> Luo. Mikäli vaihto- tai harjoittelujaksosi puuttuu NettiOpsusta, lisää vaihtojaksosi ensin välilehdellä Tallennus opiskelijatietojärjestelmään.

Jos matkakertomuksen jätössä on ongelmia, syynä saattaa olla NettiOpsuun tallennetut vaihdon päivämäärät. Matkakertomusta ei voi jättää ennen NettiOpsussa ilmoitettua vaihdon päättymispäivämäärää. Mikäli vaihtosi kesto on muuttunut, ilmoita siitä vaihtokoordinaattorillesi tai Erasmus-vaihdoissa Erasmus-toimistoon. Muutoksen käsittely vie muutaman päivän. Tämän jälkeen pääset jättämään matkakertomuksesi.

Erasmus-harjoittelijavaihdossa olleille on oma ohjeensa raportin kirjoittamisesta (Erasmus-harjoittelun raportointiohjeet, pdf)

Matkakertomuksen pituus vaihtelee yksilöllisesti, mutta sen tulisi kuitenkin olla vähintään kahden sivun mittainen. Seuraavat ohjeet eivät ole sitovia, mutta ne on hyvä lukea läpi ennen kirjoittamista. Kukin kertomus on luonnollisesti jokaisen henkilökohtainen näkemys ulkomaan vaihdostaan. Matkakertomukset ovat erityisen arvokkaita vaihtoa suunnitteleville opiskelijoille, mikä kannattaa ottaa huomioon matkakertomusta kirjoittaessa.

 • Alkuun: oma nimi, vaihdon ajankohta, vaihtoyliopisto ja -maa, vaihto-ohjelma (esim. ERASMUS, kahdenvälinen vai itsenäisesti hankittu)
 • Etukäteisjärjestelyt Suomessa: Hakuprosessi: Oliko erityisiä ongelmia oman tai kohdemaan yliopiston kanssa, esim. informaation kulun tai aikataulujen kanssa; saitko tarpeeksi informaatiota kohdeyliopiston kurssitarjonnasta ennen lähtöä (mitä tietolähteitä käytit); otitko erillistä matkavakuutusta? Muuta mainitsemisen arvoista vakuutuksiin liittyen? Onnistuiko kaikkien vaadittavien dokumenttien saanti ajallaan ja ongelmitta?
  Osallistuitko erilliselle kielikurssille Tampereen yliopistossa ennen lähtöäsi? Oliko kurssi mielestäsi hyödyllinen? Entä osallistuitko muiden tahojen organisoimille kielikursseille?
 • Kohdemaahan saapuminen: Oliko kohdeyliopistossa tuutoritoimintaa tai muuta vastaavaa tukitoimintaa ulkomaalaisille opiskelijoille? Osallistuitko intensiivikielikurssille? Oliko kurssi mielestäsi hyödyllinen?
 • Asuminen: Oliko asunto valmiina saavuttuasi paikalle? Vuokrataso? Onko sinulla suosituksia asunnon hankinnassa tai muita neuvoja asumisen suhteen?
 • Opiskelu: Opiskeluaineesi ulkomailla? Vastasiko opetuksen/opiskelun taso ja laatu odotuksiasi? Opetusmenetelmät yliopistossa (luento, seminaari, tuutorointi), suoritustavat (luento, esseiden kirjoitus, suulliset tentit, kirjatentit)? Oppimateriaalien saatavuus ja tietotekniset palvelut? Oliko opiskelu enemmän koulumaista vai itsenäistä työskentelyä? Mitä kieltä käytit opinnoissasi? Pärjäsitkö mielestäsi hyvin kielitaidollasi?
 • Muuta mainitsemisen arvoista: Vapaa-aika ja harrastusmahdollisuudet, sää, elinkustannukset, opintoihin liittyvät kulut (kurssikirjat, nettiyhteys jne.), ruoka, kohtaamasi byrokratia ilmoittautumisen tms. yhteydessä, matkustelu kohdemaassa jne.
 • Paluu Tampereelle: Mikäli olet saanut jo opintorekisteriotteesi vaihtoyliopistostasi, kertoisitko onnistuiko ulkomaanopintojen hyväksilukeminen osaksi tutkintoasi Tampereen yliopistossa ongelmitta?
 • Merkityksellisyys: Koitko vaihtosi merkitykselliseksi tulevaisuuden ja työelämän kannalta? Mitä kansainvälistymiskokonaisuuteen sisältyvää osaamista sinulle kertyi vaihdon aikana?
 • Kritiikkiä ja/tai kiitoksia vaihtovuodesta?

Tallentaessasi matkakertomusta voit päättää, sallitko sen julkaisemisen verkossa. Toivomme, että annat matkakertomuksellesi julkaisuluvan ja autat näin osaltasi seuraavia vaihtoon lähteviä opiskelijoita! Raportti voidaan julkaista myös ilman nimeäsi.

Mikäli olet ottanut vaihtosi aikana kivoja valokuvia/videoita vaihtokohteestasi/vaihtokaupungistasi/vaihtoyliopistostasi, toivoisimme että lähettäisit niistä muutaman myös osoitteeseen intoffice (at) uta.fi, jotta voisimme käyttää niitä markkinoidessamme vaihtokohteitamme. Huomaathan, että lähettämiäsi kuvia käytetään ainoastaan Tampereen yliopiston kansainvälisen koulutuksen keskuksen tarpeisiin.

Erasmus-dokumenttien palautus

Tarkista tietosi Opiskelijan työpöydällä ja ilmoita tarvittaessa Erasmus-toimistoon muutoksista ulkomailla opiskeluasi tai harjoitteluasi koskien.
Erasmus-vaihto-opiskelijat

Allekirjoittaessasi sähköisen Erasmus-apurahasopimuksen sitouduit kirjoittamaan matkakertomuksen vaihtojaksostasi, suorittamaan kielitestin toisen vaiheen sekä palauttamaan todistuksen opiskelustasi kohdeyliopistossa ja allekirjoitetun Learning Agreementin. Palauta Erasmus-toimistoon allekirjoitettu Learning Agreement ja ulkomaisen korkeakoulun edustajan allekirjoittama todistus opiskelustasi (Letter of Confirmation). Todistuksesta tulee käydä ilmi opiskelun aloitus- ja päättymispäivämäärä. Todistus tulee allekirjoittaa vasta vaihdon päätteeksi, aikaisintaan viikko ennen vaihdon päättymistä. Muistathan myös kirjoittaa matkakertomuksen NettiOpsussa ja tehdä OLS-kielitestin toisen vaiheen vaihdosta palattuasi. Muista myös täyttää vaihtojaksoasi koskeva arviointilomake (Erasmus participant report), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä vaihtoaikasi lähetessä loppuaan.

Erasmus-harjoittelijat

Palauta Erasmus-toimistoon (huone A110, päätalo) todistus harjoittelustasi, josta käy ilmi harjoittelusi tarkat alkamis- ja päättymispäivämäärät. Tässä voit käyttää Traineeship Certificate-pohjaa. Muistathan myös kirjoittaa matkakertomuksen/harjoitteluraportin NettiOpsussa ja tehdä OLS-kielitestin toisen vaiheen palattuasi harjoittelusta. Muista myös täyttää harjoitteluasi koskeva arviointilomake (Erasmus participant report), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä harjoittelusi lähetessä loppuaan.

Opintojen hyväksilukeminen Tampereella

Muista pyytää vaihtoyliopistostasi opintosuoritusote (transcript of records) tai yksittäiset todistukset suorittamistasi kursseista. Eurooppalaisista ERASMUS-vaihtoyliopistoista voit pyytää ECTS-opintorekisteriotteen. Myös kaikki kirjalliset työt on hyvä säilyttää hyväksilukemista varten. Partneriyliopistoista lähetetään normaalisti virallinen opintorekisteriote vaihtojakson jälkeen vaihtoasi hoitaneelle koordinaattorille Tampereen yliopistossa, mutta jotkut yliopistot lähettävät otteen opiskelijalle itselleen hänen kotiosoitteeseensa Suomessa.

Hoida ulkomaisten opintojesi hyväksilukeminen Tampereen yliopistoon ao. tiedekunnan kautta. Vaihdon aikana suoritetut opintopisteet eivät siirry automaattisesti sinun opiskelijarekisteriisi, vaan sinun täytyy itse huolehtia näiden opintojen hyväksilukemisesta omassa tiedekunnassasi Tampereen yliopistossa. Hoida opintojen hyväksilukeminen ko. tutkinto-ohjelman vastuuopettajan (tutkintovaatimuksiin kuuluvien kurssien korvaaminen) tai oman tiedekuntasi opintopäällikön (ulkomaisten opintojen sisällyttäminen tutkintoon) kautta. Lisätietoa opintojen hyväksilukemisesta.

Harjoittelusta palatessasi muista toimittaa tarvittavat dokumentit harjoitteluohjaajallesi ja pyytää harjoittelupisteidesi merkinnän rekisteriin.

Liikkuvuustodistus

Tampereen yliopisto tarjoaa useita mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun tai harjoitteluun ja myöntää opiskelijoilleen tutkintotodistuksen liitteenä liikkuvuustodistuksen. Liikkuvuustodistuksen voi pyytää myös erikseen aktuaarinkansliasta. Opiskelijan liikkuvuustodistus sisältää tiedot opiskelijatietojärjestelmään tallennetuista liikkuvuusjaksoista.

Liikkuvuustodistus on yksi Europassi-järjestelmän asiakirjoista, joilla opiskelija voi kuvata henkilökohtaista osaamistaan. Europass-logolla varustettu liikkuvuustodistus myönnetään Eurooppaan suuntautuneista vaihtojaksoista ja harjoittelusta. Euroopan ulkopuolella toteutuneista liikkuvuusjaksoista myönnetään muuten samansisältöinen liikkuvuustodistus ilman logoa.

Mitä liikkuvuustodistuksen saaminen edellyttää?

Yliopiston vaihtosopimusten ja -ohjelmien kautta liikkuneet opiskelijat

Liikkuvuusjakson tiedot tallentuvat opiskelijatietojärjestelmään automaattisesti kaikille yliopiston vaihtosopimusten ja -ohjelmien kautta liikkuneille opiskelijoille. Liikkuvuustieto on opiskelijan nähtävissä Opiskelijan työpöydällä. Liikkuvuustodistuksen voi saada, kun liikkuvuus on toteutunut, matka-apurahan tai stipendin saamisen ehdot ovat täyttyneet ja opiskelija on palauttanut matkakertomuksen. Myös opintojen hyväksilukemisesta on hyvä huolehtia mahdollisimman pian kotiyliopistoon palaamisen jälkeen! Lue lisää ulkomaisten opintojen hyväksilukemisesta.

Itsenäisesti järjestetty ulkomaanjakso

Oman järjestelyn kautta toteutuneen ulkomaanjakson tiedot tulee opiskelijan itse tallentaa NettiOpsussa välilehdellä Vaihdot > Tallennus opiskelijatietojärjestelmään. Jotta itsenäisesti järjestetyistä ulkomaanjaksoista voidaan myöntää liikkuvuustodistus, jakso tulee todentaa toimittamalla sitä koskevat asiakirjat kansainvälisen koulutuksen keskuksen toimistoon. Ulkomaanjakson tulee olla hyväksiluettavissa tutkintoon. Myös opintojen hyväksilukemisesta tulee huolehtia mahdollisimman pian kotiyliopistoon palaamisen jälkeen! Lue lisää ulkomaisten opintojen hyväksilukemisesta.

Kv-tuutorointi ja Erasmus Student Network

Sinun on mahdollista toimia kv-tuutorina, ylläpitää näin kielitaitoasi ja jatkaa kansainvälistymistä kotona! Lisätietoja kv-tuutoroinnista saat Tamyn sivuilta ja yliopiston sivuilta. Jokaisessa ainejärjestössä on kv-tuutorivastaava, jolle voit ilmoittautua kv-tuutoriksi. Vaikka omaan tutkinto-ohjelmaasi ei olisikaan tulossa vaihto-opiskelijoita, voit ilmoittautua kansainvälisen koulutuksen keskuksen ylläpitämään kv-tuutoripankkiin olemalla yhteydessä intoffice(at)uta.fi -osoitteeseen. Lue lisää kv-tuutoroinnista.

Erasmus Student Network (ESN) on opiskelijaorganisaatio, joka ajaa vaihto-opiskelijoiden etuja ja järjestää erilaisia tapahtumia vaihto-opiskelijoille. ESN:n toimintaan voit osallistua jo ennen vaihtoa, sen aikana ja vaihdon jälkeen. ESN perustettiin vuonna 1990 ja nykyään se on edustettuna 31 maassa ja yli 300 eri oppilaitoksessa.

Muita kotikansainvälistymisen mahdollisuuksia

Paluuorientaatio

Opiskelijavaihdosta ja harjoittelusta palanneille opiskelijoille järjestetään paluuorientaatio, jossa käydään kootusti läpi kaikki paluun jälkeen huomioitavat asiat. Paluuorientaatioon lähetetään kutsu kaikille edeltävänä lukukautena vaihdossa olleille.
 

Seuraava paluuorientaatio järjestetään maanantaina 4.9.2017 klo 12.00 - 16.00. Lisätietoa tulossa myöhemmin!


Viimeisimmän pidetyn orientaation ohjelman ja esitykset:

Paluuorientaation ohjelma torstaina 20.4.2017 klo 12.00-17.00

Opintotukiasioista (pdf)
Hyväksilukeminen yleisesti (tiedekunnat sekä kieliopinnot), kv-tuutorointi ja vaihtokokemuksen työelämäyhteydet (pdf)
Re-entry (pdf)
Ulkomaanjakson anti opintojen ja työuran kannalta (keskustelua)
(Kahvitauko Juhlasalin aulassa)
Keskustelua maakohtaisissa ryhmissä (maaryhmät eri luokkahuoneissa)