Miksi ja milloin ulkomaille?

Ainutlaatuista ja tutkitusti kannattavaa

Opiskeleminen tai harjoittelu ulkomailla opintojesi aikana on ainutlaatuinen tilaisuutesi. Oletpa sitten matkaileva maailmankansalainen tai pysytellyt mieluiten kotimaan kamaralla tähän asti, opintojen aikana ulkomaille lähteminen on kokemus, joka todennäköisesti pysyy mielessäsi loppuelämäsi.

Riippumatta siitä, suunnitteletko opintojesi jälkeen työskenteleväsi ulkomailla vai Suomessa, ulkomaan kokemuksesta on sinulle hyötyä. On tutkittu juttu, että ulkomailla opiskellessa tai harjoitellessa kartutat ominaisuuksia, joita suurin osa työnantajista arvostaa hakijoissa: suvaitsevaisuutta, itseluottamusta, ongelmanratkaisutaitoja, uteliaisuutta, päättäväisyyttä sekä omien vahvuuksien ja heikkouksien tuntemusta.

Uutta ulottuvuutta tutkintoosi

Ulkomaisessa yliopistossa voit opiskella omaa alaasi eri näkökulmasta. Toisaalta voit vaihto-opintojen avulla saada tutkintosi vapaavalintaisiin opintoihin lisäväriä opiskelemalla vaihtoaikana jotakin sellaista, mitä kotiyliopistossa ei ole tarjolla. Tampereen yliopiston vaihtosopimusten kautta suoritetut akateemiset vaihto-opinnot hyväksiluetaan tutkintoosi palattuasi. Kansainvälisiä opintoja sisältävä tutkinto on työmarkkinoilla kilpailukykyinen – se antaa sinulle mahdollisuuden profiloitua ja erottua muista työnhakijoista.

Ulkomailla harjoittelu on myös oiva tapa kokeilla siipiäsi opiskelemallasi alalla ja samalla kehittää vuorovaikutustaitojasi vieraalla kielellä toisessa kulttuuriympäristössä – mahdollisesti vaikkapa kansainvälisiä urahaaveitasi ajatellen. Esimerkiksi kesäharjoittelussa voit yhdistää matkailun, kesätyöt ja opintojen edistämisen, mikä voi olla hyvä ratkaisu vaikkapa silloin, jos lukukausien aikana ulkomaille lähtö ei tunnu sopivan aikatauluihisi. Aina ei ulkomaisen harjoittelun tarvitse olla juuri opiskelemaasi alaa, vaan tutkintoon voi olla mahdollista sisällyttää vapaaehtoinen harjoittelu, jonka osaamistavoitteet täyttyvät muunkinlaisella työskentelyllä. Tarkistathan oman tutkinto-ohjelmasi tutkintovaatimukset.

Kun lähdet maailmalle opintojen aikana kotiyliopiston vaihto- tai harjoitteluohjelmien kautta, raha-asioita helpottavat yliopiston myöntämät apurahat.

Milloin ulkomaille?

Vaihtojakson ajankohdan suunnittelu kannattaa aloittaa kahdesta kysymyksestä: milloin vaihto sopii parhaiten omiin opintoihin, ja missä vaiheessa opintoja eri ohjelmissa on mahdollista hakeutua vaihtoon. Vaihtoon lähteminen edellyttää vähintään yhden lukuvuoden opintoja kotiyliopistossa. Tällöin opiskelija on ehtinyt hankkia riittävät valmiudet akateemisten opintojen suorittamiseen ulkomailla. Vaihtojakson ajoituksesta kannattaa keskustella myös esimerkiksi oman HOPS/tuutoriopettajan kanssa.

Vaihtokohteesta ja -ohjelmasta riippuen opiskelijoilta voidaan joissakin tapauksissa edellyttää vähintään 2–3 vuoden opintoja kotiyliopistossa ennen vaihtoon lähtöä. Etenkin suosituimpien kahdenvälisten yliopistojen vaihtopaikkoihin kilpailu on yleensä kova, ja niihin valitaan käytännössä lähinnä opinnoissaan jo pidemmällä olevia opiskelijoita. Lisäksi riittävän kielitaidon kehittäminen vie oman aikansa.

Erasmus-ohjelma edellyttää vähintään yhden vuoden opintoja kotiyliopistossa ennen vaihdon alkua. Myös mahdollisen sivuaineen kautta Erasmus-vaihtoon haluavien on huomioitava, että heiltäkin edellytetään vähintään sopimusalan perusteiden suorittamista kotiyliopistossa jo ennen vaihtoon hakeutumista.

Vaihtoon voi halutessa lähteä myös useamman kerran opintojen aikana. Huolehdi aina, että sinulla on voimassaoleva opinto-oikeus Tampereen yliopistossa vaihtojaksosi ajalle.

Kysy mahdollisista ohjelma- ja kohdekohtaisista rajoituksista liikkuvuuskoordinaattoreilta!

Harjoittelu ulkomailla on tutkinnosta riippuen useimmilla ajankohtainen maisterivaiheessa. Keskustele sopivasta ajankohdasta sekä myös kansainvälisen harjoittelun opintosuorituksesta oman tutkinto-ohjelmasi/opintosuuntasi harjoitteluyhdyshenkilön kanssa!