TUP avoin kirja: Kuka oli herra Heinäricki? – piispa Henrikin arvoitus

Julkaistu 3.1.2017 - 10:57

Kuka oli herra Heinäricki?Kuka oli tarunhohtoinen piispa Henrik, josta Suomen evankelis-luterilainen kirkko katsoo institutionaalisen historiansa alkaneen, vai oliko häntä? Milloin Henrikin ja Lallin väitettyyn kohtalokkaaseen kohtaamiseen johtaneista tapahtumista kertova Piispa Henrikin surmavirsi sepitettiin? Entä oliko piispa Henrikin aikalaiseksi väitetty Ruotsin kuningas Erik Jedvardsson eli Eerik Pyhä ammatiltaan pappi?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan filosofian tohtori Mikko K. Heikkilän tuore teos Kuka oli herra Heinäricki? – piispa Henrikin arvoitus, joka käsittelee monitieteisesti suomalaisittain mm. piispa Henrikiksi ja herra Heinärikiksi kutsuttua kirkonmiestä, Suomen varhaiskeskiajan henkilöistä jälkimaineeltaan ehkä merkittävintä.

Tampere University Pressin kustantama kirja on avoimesti luettavissa sekä TamPub-julkaisuarkistossa TUP OA Books -kokoelmassa että kansainvälisessä OApen library -portaalissa.

Teos koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa jäljitetään usean eri tieteenalan metodein monen tutkijan historialliseksi henkilöksi olettamaa piispa Henrikiä. Toisessa osassa käsitellään Pyhän Henrikin pyhimyskultin syntyä ja ajoitusta. Kolmannessa osassa pyritään rekonstruoimaan ja ajoittamaan Piispa Henrikin surmavirreksi kutsuttu vanha suomenkielinen runo(laulu). Kaikissa kolmessa osassa käsitellään myös kirkollisen ja kansanomaisen Henrik-perinteen ajallista kehitystä. Herra Heinärikkiä jäljittäessään Heikkilän teos käsittelee Pohjois-Euroopan varhaiskeskiajan yleis-, kieli- ja kirkkohistoriaa.

Mikko K. Heikkilä työskentelee apurahatutkijana Tampereen yliopistossa.

Kuka oli herra Heinäricki? – piispa Henrikin arvoitus:
TamPub, TUP OA Books
OApen library

Mikko K. Heikkilä, Mikko.K.Heikkila@uta.fi, p. 040 190 4030

Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, Tampere University Press, Kati.Maki@uta.fi , p. 040 190 4267
Tampere University Press