Tamperelaisfilosofi sai tutkimusrahaa Wallenbergin säätiöltä

Julkaistu 7.12.2016 - 14:49
Antti Kauppinen/ Kuva: Kuva: Markus Marcetic
Filosofi Antti Kauppinen aikoo ottaa tutkimusryhmäänsä filosofien, psykologien ja taloustieteilijöiden lisäksi myös kirjallisuudentutkijoita ja muita humanisteja. Tavoitteena on kehittää uusia hyvinvoinnin mittaamisen ja arvioimisen välineitä. Kuva: Markus Marcetic

Tampereen yliopistossa filosofian akatemiatutkijana työskentelevä Antti Kauppinen sai 7,5 miljoonan Ruotsin kruunun (768 000 euroa) tutkimusrahoituksen ruotsalaiselta Knut ja Alice Wallenbergin säätiöltä. Kauppinen on tänä vuonna ainoa rahoituksen saanut humanisti ja ainoa suomalainen 29 rahoitetun joukossa.

Aiempina vuosina on Wallenbergin säätiön listoilla ollut enemmän kuin yksi suomalaisnimi. Kauppinen kertoo olevansa yllättynyt siitä, että muita humanisteja ei rahoitettu tänä vuonna. – Kai se kertoo siitä, että kilpailu on ollut aika kova, hän arvioi.

Kauppinen aloittaa näillä näkymin työt heinäkuussa Göteborgin yliopistossa, joka maksaa osan Kauppisen palkasta Wallenbergin säätiön lisäksi. Kauppinen jatkaa Tampereella dosenttina ja aikoo pitää syksyllä intensiivikurssin tutkimuksensa aiheista. Hän osallistuu Suomessa myös Changing Science in Changing Society -huippuyksikön toimintaan, jos se saa rahoituksen Suomen Akatemialta.

Kauppinen kehittää tutkimuksessaan uusia hyvinvoinnin mittaamisen ja arvioimisen välineitä.

– Sekä puhtaasti taloudelliset että onnellisuuteen keskittyvät mittarit ovat hyödyllisiä joihinkin tarkoituksiin, mutta erityisesti elämän mielekkyyteen liittyvät tekijät jäävät niiden ulkopuolelle, Kauppinen sanoo.

Kauppisen tutkimusryhmän kokoonpano on vielä avoin. Lopputulos riippuu hänen oman arvionsa mukaan paljolti hakijoista.

– Olettaisin, että filosofia, psykologia, ja taloustiede ovat todennäköisimmin edustettuna, mutta myös esimerkiksi kirjallisuustiede ja muut humanistiset alat ovat mahdollisia. Tähän jälkimmäiseen liittyen on mahdollista, että teemme yhteistyötä Tampereen Narrare-tutkimuskeskuksen kanssa.

Knut ja Alice Wallenbergin säätiön rahoituksen sai tänä vuonna 29 nuorta tutkijaa. Viideksi vuodeksi tarkoitetut rahoitussummat ovat suuruudeltaan 5 – 9 miljoonaa Ruotsin kruunua (500 000 – 900 000 euroa) tutkijaa kohden. Viisivuotiskauden jälkeen tutkijoilla on mahdollisuus hakea toista viisivuotiskautta.

Perustamisvuodestaan 2012 lähtien säätiö on jakanut yhteensä 1,2 miljardia Ruotsin kruunua (123 miljoonaa euroa) tutkimusrahoitusta 150 nuorelle tutkijalle.

Knut ja Alice Wallenbergin säätiön apurahat