Tampereen yliopiston teatterintutkimus ja -opetus mukana luomassa uutta kansainvälistä esityskonseptia

Julkaistu 23.8.2016 - 10:21

Reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa. Teatterintekijät Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa toteuttavat etäesityksen eri osa-alueita ilman, että kenenkään tarvitsee matkustaa kilometriäkään.

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus T7 sekä Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty järjestävät lokakuun lopussa yhteispohjoismaisen tutkimusjakson, jossa tavoitteena on kehittää uudenlainen esittävän taiteen esityskonsepti.

Tavoitteena on luoda reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa toimivien esittävän taiteen ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa.

Kokeilu on osa Tutkivan teatterityön keskus T7:n hallinnoiman pohjoismaisen TNT - Theatre & New Technology -verkostohankkeen loppuseminaaria keskiviikosta perjantaihin 26.10. - 28.10.

Kokeilun päänäyttämönä toimii monikamerastudio Lillehammerissa. Tampereelta päänäyttämölle lähetetään reaaliaikaista Motion Capture -teknologialla kaapattua näyttelijäntyötä ja virtuaalista valosuunnittelua. Tukholmassa tuotetaan Lillehammeriin virtuaalilavastus. Ohjauksesta ja dramaturgiasta huolehtivat islantilaiset. Kaikki toteutetaan reaaliaikaisesti matalan latenssiajan valokuituyhteydellä.

Hanke jalkauttaa Tutkivan teatterityön keskus T7:n aiempien esitysteknologiaprojektien tutkimustuloksia osaksi pohjoismaista asiantuntijaverkostoa.

Keskuksessa on jo usean vuoden ajan tutkittu Motion Capture -liikkeentunnistusteknologiaa   teatterin näkökulmasta. Kokeilu syventää myös etä-esityksellisyyteen perustuvaa pedagogista kehitystyötä, jota Teatterityön tutkinto-ohjelma Näty on tehnyt muun muassa  Coventry Universityn kanssa.

Tampereen yliopistosta kokeilussa on mukana myös Informaatiotieteiden yksikön TAUCHI-tutkimusryhmä. Suomesta tutkimukseen osallistuu lisäksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun osasto.

TNT – Theatre & New Technology: Digital Solutions in Performing Arts

Koordinaattorit:
Tutkivan teatterityön keskus T7 (Tampereen yliopisto/ Viestinnän, median ja teatterin yksikkö)
Riksteatern (Ruotsin kansallinen kiertuenäyttämö)

Osatoteuttajat: Lillehammer University College ja Iceland Academy of the Arts

Rahoittajat: Pohjoismainen kulltturipiste ja Nordplus Horizontal