Tampereella tutkitaan, millaista on olla kuusikymppinen satavuotiaassa Suomessa

Julkaistu 17.1.2017 - 10:33

Vuosina 1948-57 syntyneisiin kohdistuva uusi tutkimus selvittää 60-69-vuotiaiden tamperelaisten elämäntilannetta, terveyttä, elämän tärkeitä asioita ja tulevaisuuden suunnitelmia. Joka 12.  satunnaisesti poimittu tähän ikäryhmään kuuluva kaupunkilainen, yhteensä 2 200 henkilöä, saa pian kirjeen, jossa pyydetään vastaamaan kyselyyn joko netissä tai paperilla.

- Tutkimme kuusikymppisiä, koska tämä ikävaihe on nopeasti muuttunut, sanoo tutkimuksen johtaja professori Marja Jylhä, 63 v.

- Meidän vanhempamme olivat tuossa iässä jo aika vanhoja, nykyään 60 vuotta täyttävillä on edessään kolmisenkymmentä elinvuotta. Vanha tieto ei enää päde. Elämme myös saranavaihetta, kun työ useimmilla vaihtuu eläkepäiviin ja on tilaa uusille suunnitelmille.

Tietoa halutaan saada myös ikäryhmän moninaisuudesta. Useilla on hyvä eläke, toiset taas joutuvat säästämään välttämättömästäkin. Monet ovat terveitä, hyväkuntoisia ja aktiivisia, mutta sairastuminen saattaa nopeasti muuttaa suunnitelmia. Monille nämä ovat uusia ruuhkavuosia, kun apua tarvitsevat sekä omat vanhemmat että lapset ja lastenlapset. Joku taas miettii, iskeekö eläkevuosina yksinäisyys.

- Nyt haluamme saada tämän ikäryhmän oman äänen kuuluviin, kertovat Marja Jylhä ja tutkija Johanna Surakka.

- Elämäntilanteiden vaihtelevuuden esiin saamiseksi on tärkeää, että kaikki kyselyn saaneet vastaisivat siihen.

Tutkimusta toteutetaan Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimusyksikössä (GEREC).

Lisätietoja antavat tutkija Johanna Surakka, 050 318 7828 tai professori Marja Jylhä, 040 588 9100.

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 17.1.2017