Sananvapauden väärinkäyttö verkkomedian aikana

Julkaistu 8.11.2016 - 10:25

Seminaari tiistaina 22.11.2016 klo 12.15 - 16.30
Tampereen yliopiston Pinni B -rakennuksen auditoriossa 1097, Kanslerinrinne 1

Kotimaiset ja kansainväliset tutkijat, toimittajat ja virkamiehet keskustelevat avoimessa seminaarissa sananvapauden rajoista, valemediasta, sananvapauden väärinkäytöstä ja ongelmien ratkaisuvaihtoehdoista. Seminaari on englanninkielinen.

Suomalaiset päätoimittajat ottivat alkuvuodesta kantaa luotettavan median puolesta. Seminaarin järjestäjänä toimiva yliopistonlehtori Jukka Viljanen muistuttaa, että valemedia-ilmiöön liittyy perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien ja demokratian kyseenalaistaminen. Vihapuheen leviäminen verkossa on kansainvälinen rajat ylittävä ilmiö. Huolestuttavasti ilmiöön liittyy yhä useammin toimittajien ja tutkijoiden painostaminen ja vainoaminen.

- Nyt on korkea aika keskustelulle sananvapauden väärinkäytöstä. Valemedian ja vihapuheen leviämistä vastaan on löydettävä tehokkaat keinot ennen kuin on liian myöhäistä. Vastuu on kaikilla, ei pelkästään viranomaisilla, Viljanen sanoo.

- Pohjoismaisen Law and Media -verkoston tavoitteena on tutkia ja jakaa tietoa verkkosananvapauteen liittyvistä hyvistä käytänteistä Pohjoismaissa ja Baltiassa, mutta samalla hakea ratkaisuja vihapuheen ja valemedian kaltaisiin negatiivisiin ilmiöihin.

Seminaarissa puhuvat muun muassa kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen (sisäministeriö), toimittaja Riitta Pihlajamäki (YLE), apulaisprofessori Sakari Melander (Helsingin yliopisto), päätoimittaja Matti Posio (Lännen media), vararehtori Andres Jõesaar (Tallinn University), Arturs Kucs (University of Latvia) ja Eirikur Jónsson (University of Iceland).

Seminaarin järjestävät Nordplus Law and Media -projekti (lawandmedia.org), Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu (JKK) ja viestinnän, median ja teatterin yksikkö (CMT)

Fake media and extreme speech -seminaarin koko ohjelma:

Julkisoikeuden yliopistonlehtori Jukka Viljanen, 040 190 1268, jukka.viljanen@uta.fi
Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 8.11.2016