Populismin globaali nousu ''lännessä'' ja ''muualla''

Julkaistu 24.1.2017 - 10:20

Paneelikeskustelu torstaina 26.1. klo16.00–18.00
Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen luentosali K113, Kalevantie 5

Populismi on nousussa ympäri maailman, erimuotoisena eri maissa ja geopoliittisilla alueilla. Siihen liittyvät keskustelu totuudenjälkeisen tiedon politiikasta, rasismin nousu ja maahanmuuttokysymykset.

Populismia käsitellään usein ”länsimaisena” ilmiönä. Samankaltaista retoriikkaa käytetään kutienkin tehokkaasti eri puolilla maailmaa. Populistinen toiseuden politiikka ei olekaan vain ”lännen” nykyhistoriaa, sillä sen historialliset juuret ulottuvat kauas siirtomaapolitiikkaan, niin ”meillä” kuin ”muuallakin”.

Esimerkiksi Filippiineillä omanlaiseensa populismiin nojautuva presidentti Rodrigo Duterte nauttii suurta kansansuosiota, huolimatta ihmisoikeuksia rikkovasta huumesodastaan ja siihen liittyvistä mielivaltaisista teloituksista. Duterten arvostelijat leimataan kannattajien joukossa länsimaiseksi  hapatukseksi – yksi Duterten ajatuksista onkin vanhojen koloniaalisten riippuvuuksien purkaminen.

Kansallismielisen populismin nousu eri paikoissa näyttäisi siis kaivavan uudenlaisia poteroita ja luovan globaaleja vastakkainasetteluja. Koska vastakkainasettelun juuret juontavat kauas historiaan, myös populismin vaikutukset voivat olla järisyttäviä paitsi sisäpoliittisesti, myös maailmanpolitiikan kannalta.

Yleisötilaisuus tuo yhteen kolme näkökulmaa populismiin, anti-liberaalin lännen ja Donald Trumpin noususta länsieurooppalaiseen oikeistoradikalismiin ja Rodrigo Duterten Filippiineihin. Mitä näillä, kansallisesti tai alueellisesti erityisillä ilmiöillä on tekemistä toistensa kanssa? Miten ilmiöt eroavat toisistaan, ja kuinka nämä eroavaisuudet muokkaavat maailmanpolitiikkaa? Panelistien lyhyiden alustusten jälkeen seuraa avoin yleisökeskustelu.

Tilaisuus on englanninkielinen. Sen järjestää Tampereen rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI yhteistyössä Filippiinit-seuran kanssa.

Panelistit ja heidän aiheensa:
The revival of anti-liberal West: A new struggle within the West and its implications to the rest
Dosentti Marko Lehti, TAPRI, Tampereen yliopisto, 040 190 1595

Radical right-wing populism in Western Europe
Professori Elina Kestilä-Kekkonen, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto, 050 408 6215

The Philippines' populist moment under president Duterte
Tutkijatohtori Bonn Juego, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto, +358 40 805 3799

Väitöskirjatutkija Tiina Vaittinen, 040 190 9770

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 24.1.2017