Maailmaa ymmärtävät maailmanmuuttajat työllistyvät monenlaisiin tehtäviin

Julkaistu 15.12.2016 - 14:01
Satu Saari ja Jaakko Tuominen / kuva: Jonne Renvall
Satu Saari valmistuu filosofian maisteriksi suomen kielestä. Jaakko Tuominen valmistui hallintotieteiden maisteriksi ympäristöpolitiikasta ja aluetieteestä . Kuva: Jonne Renvall

Perjantaina 16. joulukuuta Tampereen yliopistossa vietetään syyslukukaudella 2016 valmistuneiden juhlaa. Juhla alkaa yliopiston juhlasalissa klo 18.00. Syyslukukaudella oli maanantai-iltapäivään mennessä valmistunut 226 alempaa ja 196 ylempää korkeakoulututkintoa, 5 lisensiaatintutkintoa ja 50 tohtorintutkintoa. Luvut kasvavat vielä ennen vuodenvaihdetta.

Valmistuneidenjuhlassa juhlapuheen pitää Tampereen yliopistosta vuonna 1990 kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Vakuutusyhtiö Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä. Vastavalmistuneen puheenvuoron pitää kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, joka valmistui tänä syksynä Internet- ja pelitutkimuksen maisteriohjelmasta.

Valmistuneidenjuhlan kynnyksellä kysyimme kahdelta Tampereen yliopiston opiskelijalta, mitä valmistuminen heille merkitsee ja millaisia tulevaisuudensuunnitelmia heillä on. Jaakko Tuominen valmistui hallintotieteiden maisteriksi tänä syksynä. Satu Saari saa filosofian maisterin tutkintonsa valmiiksi ensi vuoden alkupuolella.

Näin Satu Saari ja Jaakko Tuominen vastasivat kysymyksiin:

Mitä opiskelit?

Satu: Opiskelin suomen kieltä, jossa suoritin tiedottamisen ja viestinnän erikoistumiskokonaisuuden. Valinnaisina opintoina minulla on kauppa- ja sosiaalitieteitä. Graduni tein Olivia-lehden työelämärepresentaatioista kielitieteellisestä näkökulmasta. Aihe liippaa omaa työelämäkiinnostustani.

Jaakko: Opiskelin hallintotieteiden maisteriohjelmassa ympäristönpolitiikkaa ja aluetiedettä. Valinnaisia opintoja suoritin muun muassa politiikan tutkimuksen, kansainvälisten suhteiden saralta sekä opiskelin vuoden Bremenin yliopistossa kaupunki- ja aluesuunnittelua.

Työelämätavoitteesi ja mahdollinen työkokemus?

Satu: Viestintä ja tiedotus kiinnostavat. Opintojen alkuvaiheessa haaveilin toimittajan ammatista, mutta opintojen aikana ymmärrys siitä, mihin voin työllistyä, on laajentunut. Monia uravaihtoehtoja ei generalistina edes tule itse ajatelleeksi, mutta alumnien tarinat, työelämätapahtumat ja kavereiden kokemukset ovat auttaneet oivaltamaan, että työllistyä voi hyvin monenlaisiin tehtäviin.

Jaakko: Olen työskennellyt opintojeni aikana monikulttuurisessa kansainvälisessä nuorisotyössä sekä kaupungin maahanmuuttopalveluiden neuvojana. Opintojen harjoittelujakson suoritin aluetieteen tutkimusryhmässä tutkimusapulaisena. Lisäksi olen työskennellyt erilaisissa hantti- ja muuttotöissä rahoittaakseni opiskeluni.

Opintojen jälkeen toivoisin työllistyväni sellaiselle alalle, jossa pystyisin hyödyntämään yliopistossa kerryttämääni tietoa ja osaamista sekä yhdistelemään niitä sellaisiin aiheisiin, jotka minua todella koskettavat ja kiinnostavat.

Tampereen yliopisto ilmoittaa strategiassaan kouluttavansa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia -  mitä tämä sinulle merkitsee?

Satu: Eri alojen ihmiset tuovat uutta näkökulmaa asioihin, ja meitä kaikkia tarvitaan johonkin. Esimerkiksi humanisti näkee, kuinka insinöörin suunnittelemaa tuotetta kannattaisi myydä sellaisille ihmisille, jotka eivät niin ymmärrä tekniikan päälle. Ja insinöörikin tarvitsee kielitaitoa työllistyäkseen. Toivottavasti mahdollisen Tampere3:n aikana yhteistyö tulee olemaan todellista eikä vain sana.

Jaakko: Suurin syyni hakeutua yliopistoon oli nimenomaan pyrkimys muuttaa maailmaa tai ainakin sellaisia asioita, jotka koin itselleni tärkeiksi. Uskon, että nykyisessä epävarmuuden ja totuudenjälkeisessä maailmassa ymmärryksellä ja halulla ymmärtää on valtavan suuri ja perustavanlaatuinen merkitys.

Sain ainutlaatuisen mahdollisuuden aloittaa valmistumisen jälkeen työt TRUST-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan yksin maahan tulleiden pakolaislasten ja -nuorten kuuluvuuden tunnetta sekä miten kuuluvuuden tunnetta voidaan tukea koulun, asumisen ja sosiaalityön saralla. Uskon, että tätä työtä varten on ymmärrettävä maailmaa ja oltava myös valmis muuttamaan sitä.

Valmistundeiden juhlan ohjelma

Lue myös:

Valmistuneiden sijoittumis- ja uraseurannat kertovat valmistumisen jälkeisistä vuosista ja työuran kehityksestä

Syksyn valmistuneet juhlivat Tampereen yliopistossa 16.12.