Genomiikasta etsitään apua lasten syövän täsmälääkehoitoon

Julkaistu 12.12.2018 - 11:47

Lasten leukemian genomiikasta etsitään apua täsmälääkehoidon kehittämiseen. Tampereen yliopistossa alkava tutkimuksessa rakennetaan uusia bioinformaattisia työkaluja genomitiedon tuottamiseen ja tulkintaan. Lisäksi etsitään uusia hoitoja erityisesti vastustuskykyisille leukemian solupopulaatioille.

Imusolusta eli lymfosyytistä lähtöisin oleva akuutti lymfoblastileukemia on lasten yleisin syöpä. Vaikka sen ennuste onkin parantunut, potilaista 10 – 15 prosenttia sairastuu uudelleen.

-  Monilla niistä potilaista, joiden tauti uusiutuu, on ollut niin sanottuja matalan riskin geneettisiä ominaisuuksia, mutta hidas alkuhoitovaste, kertoo projektinjohtaja Olli Lohi Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnasta ja Lasten terveyden tutkimuskeskuksesta.

- Toisaalta vanhastaan tiedetään, että osa matalan ja keskiriskin potilaista voitaisiin parantaa lyhyemmälläkin sytostaattihoidolla. On siis selvä, että emme tunne riittävästi tämän potilasryhmän leukemian ominaisuuksia.

- Tässä hankkeessa tutkimme tarkasti näiden potilaiden leukemioiden genomiikkaa, ja etsimme syitä huonolle hoitovasteelle ja kohonneelle uusiutumisriskille potilasnäytteitä ja eläinmalleja hyödyntäen, Lohi kertoo.

Tutkimuksen menetelmät ovat jatkossa käytettävissä myös muussa syövän tutkimuksessa ja hoidossa.

Suomen Akatemia rahoittaa kolmivuotista tutkimushanketta noin 186 000 eurolla. Monikansallisessa projektissa ovat mukana myös Itä-Suomen, Tukholman, Freiburgin ja Düsseldorfin yliopistot.

Projektinjohtaja Olli Lohi, 050 318 6254